JoomlaClock

Imieniny

17 Września 2019
Wtorek
Imieniny obchodzą:
Ariadna,
Dezyderiusz,
Drogosław,
Franciszek,
Hildegarda, Justyn,
Justyna, Lambert,
Lamberta, Narcyz,
Teodora
Do końca roku zostało 106 dni.

Statystyka

odwiedzających: 12409747

Gościmy

Odwiedza nas 28 gości

Nagłówki RSS

powered_by.png, 1 kB

W skrócie...

Co polecamy...

1. W archiwum "Winiarz Zielonogórski" - nr 60. Zapraszamy do lektury. Wydanie papierowe jest dostępne w sklepie Winiarz.pl w Zielonej Górze przy ul. Osadniczej 6.

2. Zapraszamy do Muzeum Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze i zwiedzenia jego stałej, jedynej w Polsce, ekspozycji Muzeum Wina (http://mzl.zgora.pl/wystawy/muzeum-wina/).

3. Zainteresowanym odwiedzeniem naszego regionu polecamy "Lubuski Szlak Wina i Miodu", o którym piszemy w zakładce "Enoturystyka".

4. Wszystkie wydania  "Winiarza Zielonogórskiego" są dostępne do pobrania w "Archiwum Winiarza" w Menu Głównym.

 
 

Strona główna arrow Archiwalia prasowe arrow Nasze są chleb i wino!
Nasze są chleb i wino! PDF Drukuj E-mail
Napisał: Przemysław Karwowski   
czwartek, 16 marzec 2006

Artykuł (tami) z Gazety Lubuskiej z 27 lutego 2006, (www.gazetalubuska.pl/):

"Nasze są chleb i wino!
 
Chleb starowiejski z piekarni Bukowianka piecze się z dodatkiem ziemniaków i ziół. Wino gronowe z winnicy Kinga fermentuje bez polepszaczy. Oba specjały trafiły na listę produktów tradycyjnych!...

Długo czekaliśmy, aż na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dziale „produkty tradycyjne” pojawią się lubuskie smakołyki. Są dwa! Chleb z piekarni Bukowianka w Bukowinie Bobrzańskiej (gm. Żagań) i wino gronowe (białe, różowe, czerwone) z winnicy Kinga ze Starej Wsi (gm. Nowa Sól). Piekarz Władysław Giza i właściciele winnicy Kinga i Robert Koziarscy musieli udowodnić, że ich produkty mają związek z regionem, powstają naturalnie, według starych receptur. Koziarskim parę miesięcy zajęło zebranie informacji, które potwierdzałyby historyczny związek wina z regionem. Potem musieli wypełnić wniosek, a urząd marszałkowski go zatwierdzić. - Przed Bożym Narodzeniem wniosek o rejestrację wysłaliśmy do Warszawy. I udało się! - mówi pani Kinga.
Sukcesem oszołomiony jest też W. Giza. Jego chleb zrobił karierę. Od wyróżnienia w Bogdańcu (sierpień ub. roku) do dzisiaj ciągle zdobywa nagrody. Ostatnio w ogólnopolskim konkursie piekarniczym w Bydgoszczy. Teraz jego popularność jeszcze wzrośnie. Tak samo wina. - Umieścimy informację o produkcie tradycyjnym na etykietach naszych butelek i będziemy się chwalić, a tym samym promować Lubuskie! - zapowiada pani Kinga."
Zmieniony ( czwartek, 16 marzec 2006 )
 
wstecz   dalej »
(C) 2019 Winiarze Zielonogórscy
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.

Pogoda w Zielonej Górze